Kategóriák
 • Anyagáram jelölés
  •  
 • Anyagáramlás eszközei
  •  
 • Padlójelölés
  •  
 • Polcjelölés
  •  
 • Tároló azonosítás
  •  
 • Visual management
  •  
TOP termékek
Termékajánló
Orgatex Blog
2017.02.27 14:31

A Visual management szerepe

Környezetünkben különböző jelzések vesznek körül bennünket. Már a természet is jelzésekkel szolgált számunkra, a mérgező gomba színeivel, a csípős méhek csíkos „jelölésével” vagy az érett gyümölcs édes illatával. A mesterséges környezetben szintén találkozhatunk jelzésrendszerrel, ilyenek a közlekedési jelzések vagy a számítógép képernyőjén látható különböző ikonok.

A visual management jelzéseinek két fő feladata van:

 

                                                        Informál és irányít

Lényegük a gyorsan felfogható, egyértelmű jelzés. Egy megfelelően kialakított munkakörnyezetet is el kell látnunk jelölésekkel, ezt hívjuk visual managementnek.
A visual management bevezetése az alábbi előnyökkel jár:

Hibamentes gyártás elősegítése
Segít felismerni a hibát, a szabványtól-szabálytól való eltérést, ami később hibát okozhat. Mivel a hiba azonnal szembeötlő ezért a hiba javítását a legolcsóbban és leggyorsabban a keletkezés helyén végezhetjük. Például ha a piros dobozban lévő selejt termék a kiszállítási, zölddel jelzett területre kerül.

 

Irányítás
Ha a dolgozóknak egyértelmű jelöléseket adunk, segítjük az önálló munkavégzést gyorsítjuk a folyamatot, mivel csökkentjük a keresgélésre vagy kérdésekre fordított időt, ami egyébként veszteségként jelentkezik. Egyéni megszokások helyett minden a kijelölt helyére kerülhet.

Átláthatóság
A rendszerezés és feliratozás az 5S egyik lépése, egyben a visual management része is. A két feladat összefügg, az első S után megmaradt eszközöket elrendezzük és feliratokkal látjuk el.

Mérés és dokumentálás
A jelenlegi és tervezett állapotok egzakt összehasonlítása mérőszámokon alapul. A kulcs számok megjelenítése előnyös a vezetőség számára, azonnali információt szolgáltat számukra magán a munkaterületen, szükség esetén azonnal be lehet avatkozni. Előnyös a dolgozók számára is, mert maguk is láthatják a termelés alakulását. Megfelelő munkahelyi légkör és bónusz rendszer esetén könnyen pozitív verseny is kialakulhat a műszakok között a jobb teljesítmény vagy kisebb hibaszázalék eléréséért.

Kommunikáció
A jól látható jelölések könnyíti az új dolgozók betanulását, vagy a meglévő dolgozók áthelyezését új munkahelyre, mivel az egységes jelölésrendszer segíti az eligazodásukat. Ha kevesebbet kell kérdezniük, akkor a többi dolgozót sem tartja fel. Például: a kész darabokat vidd el Feribácsinak a lakatos műhelybe VAGY a a kész termékek a zöld ládában elérik a jelzést, vidd el az L28 jelű FIFO állomásra.

Információ közlés
Amennyiben a helyi projekt vagy terület felelőse meg van jelenítve, a felmerülő problémákkal rögtön van kihez fordulni, nem kell a megfelelő személyt keresni. A fényképes megjelenítés a megbízott számára is jó érzés, mivel ennek a területnek ő a gazdája, könnyebben kialakul a tulajdonosi szemlélet, nagyobb figyelemmel fogja kísérni az ott történteket.
A helyes munkavégzés elősegítése
A képek és szimbólumok segítik a munka során a szabványok és munkaleírások betartását hosszas leírások helyett egy-egy kép, piktogram vagy színkód segítségével. Ha a dolgozó elbizonytalanodik, rögtön egyértelmű választ kaphat kérdésre egy megfelelő fénykép vagy jelzés formájában.

 

Munkavédelem
A veszélyes területek, maró vegyszerek, forgó gépek védett területeinek jelölésével elkerülhetőek a munkahelyi balesetek. Az átjárókon és ajtókon gyakran láthatóak a kötelező védőfelszerelésre vonatkozó vagy a targonca forgalomra vonatkozó figyelmeztető jelölések.

Webáruház készítés